Al onze vrijwilligers, inclusief het bestuur, zijn op de hoogte van de landelijk geldende voorschriften voor de voedselveiligheid. Geregeld worden wij bijgeschoold, om de kennis weer op te halen of om over de nieuwste voorschriften geïnformeerd te worden. Die staan in het Handboek Voedselveiligheid dat Voedselbank Nederland om de paar jaar vernieuwt. Op basis van deze voorschriften wordt het binnengekomen voedsel streng gecontroleerd om na te gaan of het wel in de winkel mag komen. De winkel en ook de rest van het gebouw (zoals de opslagruimte) dienen overal brandschoon te zijn, vandaar dat er minimaal wekelijks grondig wordt schoongemaakt.
De voedselveiligheid wordt streng gecontroleerd. Op elke Voedselbank in Nederland, dus ook de onze, vindt jaarlijks een -onverwachte – controle plaats door SENSZ, de onafhankelijke autoriteit inzake de voedselveiligheid. Voedselbank Het Hogeland heeft altijd heel hoge cijfers. Sensz gaf ons al meerdere keren een 10!